Kapaszkodók a változásban – megoldásfókuszú eszközök vezetőknek

Amikor minden a feje tetejére áll:

I. rész

Semmi sem állandó, csak a változás maga.

Hérakleitosz

Már az Ókorban tudták, hogy a változás állandó, az élet velejárója és egyben a fejlődés kulcsa.
A szervezeteknek ezért is célja, hogy a munkatársak és a vezetők hatékony módszerekkel, sikeresen vegyék az eléjük gördülő akadályokat. Ez azonban nem mindig egyszerű, hiszen könnyen elveszíthetjük a lendületünket, ha folyamatosan krízisekkel kell szembenéznünk.

Az elmúlt másfél év történései is bizonyítják, hogy a meglévő kompetenciák és a bevált praktikák nem feltétlenül elegendők. Bizony, szükség van új, még erősebb eszközökre ahhoz, hogy az emberek eredményesen tudják kezelni a kiszámíthatatlanságot és a stresszhelyzeteket.

Na, de akkor mit tegyünk, ha minden a feje tetejére áll, és tanácstalanul állunk a bizonytalanság kellős közepén, keresve a pozitív hozzáállást, az erősségeinket és a biztos talajt a lábunk alatt?

Nézzünk fel és fogjuk meg a kapaszkodót!

Most egy olyan megoldásfókuszú technikát mutatunk be, amit bárki azonnal hasznosíthat a munkában és a magánéletben egyaránt. Ez a fogódzó abban nyújt segítséget, hogy könnyebben elfogadjuk a kellemetlen szituációkat, gyorsabban alkalmazkodjunk az új körülményekhez és türelmesen, higgadtan, rugalmasan reagáljunk az ismeretlenre.

Átkeretezés

Andrea Gardner könyvében1 a szavak erejére hívja fel a figyelmet. Az általa készített és bemutatott példavideóban (https://www.youtube.com/watch?v=OqOzxZss5WA) egy fiatal hölgy átfogalmazza egy vak hajléktalan férfi segítségkérő tábláján a szavakat, ezzel átkeretezi és átformázza a helyzetet, így alakítva át a saját és közvetve mások gondolkodását is.

Miért olyan fontos ez? Mit tanulhatunk a videóból, és hogyan válhatunk mi is a mindennapok „hősévé”?

Az emberek többsége bizonyára ült már dugóban vagy késte le a reggeli járatát: természetes, hogy ilyenkor dühösek, ingerültek és frusztráltak vagyunk, vagy éppen csalódást, szomorúságot, tehetetlenséget érzünk. Ezeket az érzéseket nem szabad elfojtani, ehelyett érdemes inkább megélni őket, majd utána pozitívan szemlélni az egész helyzetet.

„Jó, de hogyan?” Tehetjük fel a kérdést.

Elsősorban kérdésekkel! Ahhoz ugyanis, hogy profi átkeretező váljon belőlünk, az alábbi kérdéseket tehetjük fel magunknak egy-egy nehéz időszakban:

  • Mit tesz ez most nekem lehetővé?
  • Hogyan lehet nekem hasznos ez a helyzet?
  • Milyen erőforrásomra tudok most támaszkodni?
  • Mit tanulok ebből?
  • Legutóbb, amikor hasonló helyzetben voltam, mi segített?
  • Ki tud segíteni nekem ebben a helyzetben?
  • Mire lenne szükségem, hogy tovább tudjak lépni?
  • Mi az, amire ráhatásom van és meg tudom most tenni?
  • Mi a jó ebben a helyzetben, mit ad nekem?

Ha megértjük, hogy mi történik éppen, és mi zajlik le bennünk, egy kis idő múlva és egy kis gyakorlással képesek leszünk előremutatóan szemlélni az adott szituációt. Egy vezető ráadásul nemcsak saját magának tud ezzel segíteni, hanem a munkatársakat is tudja támogatni gondolkodásuk fejlesztésében.

Érdemes már ma elkezdeni a gyakorlást!

Tudjon meg többet szakmai képzéseinkről!


1, Andrea Gardner (2012): Change Your Words, Change Your World. Hay House, London. https://www.amazon.com/Change-Your-Words-World-Insights/dp/1848508085

it_stuffKapaszkodók a változásban – megoldásfókuszú eszközök vezetőknek