Miért éri meg belső trénereket képeztetni?

Kevés olyan cég van – leginkább csak a legnagyobbak, vagy a multinacionális cégek – akik belső tréneri csapattal rendelkeznek a belső oktatások és / vagy a készségfejlesztő tréningek megtartására. Főleg azoknál a vállalatoknál van ilyen munkakör vagy csapat, ahol rendelkeznek éves képzési tervvel, ahol dedikáltan foglalkoznak a munkatársak fejlesztésével. Inkább az a jellemző, hogy az időszakosan tartott képzéseket a piacról szerzik be a vállalkozások, esetleg fixen mindig ugyanattól a szállítótól, vagy váltogatva a partnereket, többféle módszertant kipróbálva. A két mód – a belső tréner(ek) foglalkoztatása és a szabadpiaci képzések igénybe vétele – nem kizárja egymást, hanem kiegészíti. Vannak olyan helyzetek, amikor előnyösebb a vállalkozás számára, ha külsős tréningcéget bíz meg, és vannak olyanok, amikor hatékonyabb egy belsős munkatársra bízni a fejlesztési folyamatot.

Mindkét esetben elvárás (kellene, hogy legyen), hogy az illető szakmailag felkészült, módszertanilag tudatos, eszközeit tekintve pedig széles látókörű legyen. Ha nagy figyelmet fordítunk a külsős képző partnerek kiválasztására, akkor érdemes tudatosan foglalkozni azok fejlesztésével is, akik a belsős oktatásokat, képzéseket tartják.


Milyen előnyei vannak a belső munkatárs trénerré képzésének?

A belső munkatárs:

  • pontosan ismeri a céget, a viszonyokat, a vállalati kultúrát
  • ugyanazt a nyelvet használja, mint a munkatársak
  • mindig elérhető: a hirtelen felmerült képzési igényekre gyorsan, rugalmasan tud válaszolni
  • részt tud venni az onboarding folyamatokban
  • munkaidejével a cég rendelkezik, nem kell külsős partnerrel időpontot egyeztetni
  • a tréning költsége a tréning idejére fordított munkabére, nem kell plusz adminisztrációval bajlódni, szerződést kötni
  • az utókövetésben aktívabban és hosszabban tud részt venni
  • a trénerképzésének költségei 2-3 belsősként megtartott tréning után megtérülnek

A belsős oktatót azonban fel kell készíteni erre a szerepre, folyamatra: meg kell erősíteni a tréneri identitását, meg kell tanulnia azokat a szakmai ismereteket, amiket minden jó trénernek tudnia kell: hogyan működik a csoportdinamika, mitől lesz egy feladat tréninggyakorlat (és nem marad játék), milyen üzenetátviteli módszerek vannak, hogyan érdemes megtervezni egy tréninget, milyen tréneri eszközöket lehet használni – és még sorolhatnánk.

A belső tréner kiképzése nem helyettesítheti a külsős partnerrel végzett fejlesztési folyamatokat, mert a belsős tréner munkakörébe többnyire más folyamatok is vannak, de mindenképpen bővíti a lehetőségeinket.

Az a tapasztalatunk, hogy bizonyos témák esetén a munkatársak jobban fogadják a belsős oktatót / trénert: belső pénzügyi tudatosság tréning, a belső vállalatirányítási rendszer vagy a folyamatokhoz kapcsolódó tréningek, oktatások, szervezeti átalakítások. Ugyanakkor vannak olyan témák is, ahol a külső szem a hasznos – ezért gondoljuk, hogy a kettő kiegészíti egymást.

A jelenlegi gazdasági helyzetben úgy is lehet gondolkodni, hogy előre menekülünk, és ha látjuk, hogy a jövő évben kevesebb anyagi forrásunk lesz átmenetileg a külsős tréningekre, akkor befektetünk abba, hogy belsős oktató is képes legyen élvezetes és hatékony, szakmailag megalapozott tréningeket tartani. Ha a helyzet úgy hozza, akkor pedig ismét visszatérünk a külsős tréningekre. Vagy éppen az előre menekülés és a folyamatos fejlesztés jegyében a jövőben megnövekedett tréning-igényekkel számolunk, ahol hasznos a belső embert, és ezért küldjük trénerképzésre az arra alkalmas és / vagy az erre (is) szánt munkatársat.

A belső tréner kiképzése hosszú távú befektetés a vállalatba: megtérülése rövid távon is jelentkezhet, és hosszú távon is segít a belső fejlesztési folyamatok tervezésében. A belső tréner segíthet minket a külső partnerek kiválasztásában is, a brief pontos megfogalmazásában, a belső képzési igények felmérésében és összeállításában.

A DFT Trénerképzésen minden szükséges tudást, ismeretet és támogatást megadunk ahhoz, hogy munkatársa akár már a képzés alatt képes legyen megtervezni és megtartani egy tréninget. A képzés alatt is folyamatosan biztosítjuk a szakmai konzultációt ehhez, és igény esetén megnézzük a tréningjét és adunk visszajelzést a munkájára.

Keressen minket bizalommal, ha a vállalata jövőjébe ilyen módon is szeretne befektetni!

RÉSZLETEK
it_stuffMiért éri meg belső trénereket képeztetni?