Kevés olyan cég van – leginkább csak a legnagyobbak, vagy a multinacionális cégek – akik belső tréneri csapattal rendelkeznek a belső oktatások és / vagy a készségfejlesztő tréningek megtartására. Főleg azoknál a vállalatoknál van ilyen munkakör vagy csapat, ahol rendelkeznek éves képzési tervvel, ahol dedikáltan foglalkoznak a munkatársak fejlesztésével. 

Inkább az a jellemző, hogy az időszakosan tartott képzéseket a piacról szerzik be a vállalkozások, esetleg fixen mindig ugyanattól a szállítótól, vagy váltogatva a partnereket, többféle módszertant kipróbálnak. A két mód – a belső tréner(ek) foglalkoztatása és a szabadpiaci képzések igénybevétele – nem kizárja egymást, hanem kiegészíti. Vannak olyan helyzetek, amikor előnyösebb a vállalkozás számára, ha külsős tréningcéget bíz meg, és vannak olyanok, amikor hatékonyabb egy belsős munkatársra bízni a fejlesztési folyamatot.

Mindkét esetben elvárás (kellene, hogy legyen), hogy az illető szakmailag felkészült, módszertanilag tudatos, eszközeit tekintve pedig széles látókörű legyen. Ha nagy figyelmet fordítunk a külsős képző partnerek kiválasztására, akkor érdemes tudatosan foglalkozni azok fejlesztésével is, akik a belsős oktatásokat, képzéseket tartják.

Milyen előnyei vannak a belső munkatárs trénerré képzésének?

A belsős oktatót azonban fel kell készíteni erre a szerepre, folyamatra: meg kell erősíteni a tréneri identitását, meg kell tanulnia azokat a szakmai ismereteket, amiket minden jó trénernek tudnia kell: hogyan működik a csoportdinamika, mitől lesz egy feladat tréninggyakorlat (és nem marad játék), milyen üzenetátviteli módszerek vannak, hogyan érdemes megtervezni egy tréninget, milyen tréneri eszközöket lehet használni – és még sorolhatnánk.

A belső tréner kiképzése nem helyettesítheti a külsős partnerrel végzett fejlesztési folyamatokat, mert a belsős tréner munkakörében többnyire más folyamatok is vannak, de mindenképpen bővíti a lehetőségeinket.

Az a tapasztalatunk, hogy bizonyos témák esetén a munkatársak jobban fogadják a belsős oktatót / trénert: belső pénzügyi tudatosság tréning, a belső vállalatirányítási rendszer vagy a folyamatokhoz kapcsolódó tréningek, oktatások, szervezeti átalakítások. Ugyanakkor vannak olyan témák is, ahol a külső szem a hasznos – ezért gondoljuk, hogy a kettő kiegészíti egymást.

A jelenlegi gazdasági helyzetben úgy is lehet gondolkodni, hogy előre menekülünk, és ha látjuk, hogy a jövő évben átmenetileg kevesebb anyagi forrásunk lesz a külsős tréningekre, akkor befektetünk abba, hogy belsős oktató is képes legyen élvezetes és hatékony, szakmailag megalapozott tréningeket tartani. Ha a helyzet úgy hozza, akkor pedig ismét visszatérünk a külsős tréningekre. Vagy éppen az előre menekülés és a folyamatos fejlesztés jegyében a jövőben megnövekedett tréning-igényekkel számolunk, ahol hasznos a belső embert, és ezért küldjük trénerképzésre az arra alkalmas és / vagy az erre (is) szánt munkatársat.

A belső tréner kiképzése hosszú távú befektetés a vállalatban:

A belső tréner kiképzése hosszú távú befektetés a vállalatban: megtérülése rövid távon is jelentkezhet, és hosszú távon is segít a belső fejlesztési folyamatok tervezésében. A belső tréner segíthet minket a külső partnerek kiválasztásában is, a brief pontos megfogalmazásában, a belső képzési igények felmérésében és összeállításában.

A DFT trénerképzése...

...megadja a szükséges szakmai ismereteket és a gyakorlási lehetőséget is. Nem csak képzést, hanem fejlesztési programot kínálunk: személyes és online képzési napokat, mentoringot, egyéni coaching lehetőséget, kész forgatókönyveket, gyakorlatgyűjteményt, hospitálási lehetőséget és szakmai visszajelzéseket, valamint egy komplex trénerkoffert.

Most érdemes azon gondolkodni, milyen jövőt szeretnénk magunknak és tenni is ennek megvalósulásáért!

További bejegyzéseink

Legyen része közösségünknek!

Inspirációt gyűjthet a fejlődéshez, valamint elsőként értesülhet legfrissebb pályázati híreinkről, szakmai tartalmainkról és közelgő eseményeinkről.

DFT-Hungária