Trénert ugyanannyira átgondoltan, körültekintően válasszunk, ahogy bármilyen más szolgáltatót, ha fontos, hogy jó kezekbe kerüljünk. 

Fogorvost, varrónőt, pszichológust is körültekintően választunk, mint ahogyan az autónkat is szeretjük jó hírű szakemberhez vinni, hiszen fontos számunkra az egészségünk, a megjelenésünk, a lelkiállapotunk vagy éppen az autónk karbantartása.

Ha fejlesztés, különösen tréning mellett döntünk, akkor még nagyobb a tét: a munkatársainkat, a munkaszervezetünk meghatározó információit és az időnket bízzuk a trénerre, így egyáltalán nem mindegy, kit választunk. Az alábbi szempontok segíthetnek; mi magunk is hasonló elvek mentén választjuk ki azokat a trénereket, akikkel együtt dolgozunk.

Kérjünk ajánlást az ismerősöktől!

Ha egy tréner bevált a partnereinknél, nagy valószínűség szerint nálunk is be fog – legalábbis érdemes felvenni arra a listára, amin azoknak a neve szerepel, akikkel személyesen is szeretnénk találkozni. Ez át is vezet minket a második pontra.

Találkozzunk személyesen!

Önéletrajzot írni ma már nem nehéz: kiemelni az erősségeket és felsorolni az elvégzett képzéseket. Az önéletrajz azonban nem mondja el, hogy milyen a kiszemelt tréner beszédkészsége, karizmája és személyisége. A tréner a munkája jelentős részében a személyiségével dolgozik, elemi érdekünk, hogy erről első kézből szerezzünk információkat.

Nézzük meg az önéletrajzot is!

Nem feltétlenül az elvégzett képzések miatt, sokkal inkább a munkatapasztalata miatt. Munkatapasztalat, igen, mert nem csak a tréneri tapasztalat számít. A tréningen elmondott példái, történetei, szóhasználata, személete nagyban függ attól, hogy dolgozott-e már valamilyen munkaszervezetben. Például ha vezetői tréninget tart, akkor elengedhetetlen, hogy legyen vezetői tapasztalata is.

Kérjünk próbatréninget!

A legkiválóbb tréner is csúfos kudarcot vallhat, ha nincs meg a kapcsolódás a résztvevőkkel. Van az az eset, amikor jó trénert választottunk, de mégsem illeszkedik a csapathoz. Ezt megelőzhetjük egy 2-3 órás próbatréninggel, mielőtt egy hosszabb képzési folyamatra szerződünk.

Fontos számunkra a tréneri végzettség?

Mindenképpen, csak nem úgy, ahogyan az elsőre eszünkbe jut. Ma Magyarországon nincs semmilyen hivatalos szabály arra, hogy ki nevezheti magát trénernek. Ha van rálátásunk a trénerképzés hazai piacára és el tudjuk dönteni, hogy az adott képzés milyen minőséget képvisel, akkor mindenképpen figyeljünk erre a szempontra is – minden más esetre keressük a referenciákat és a személyes találkozó, valamint a próbatréning lehetőségét.

További bejegyzéseink

Legyen része közösségünknek!

Inspirációt gyűjthet a fejlődéshez, valamint elsőként értesülhet legfrissebb pályázati híreinkről, szakmai tartalmainkról és közelgő eseményeinkről.

DFT-Hungária