Játék vagy játszma? Tárgyalástechnikai trükkök, eszközök, módszerek

MIRŐL LESZ SZÓ?

Nap mint nap tárgyalunk. Szállítókkal, külső ügyfelekkel, megbízókkal, belső ügyfelekkel (főnökünkkel, másik csapat vezetőjével), még sokszor otthonunk nyugalmában is tárgyalási pozícióba kényszerülünk a gyerekünkkel, párunkkal.

De szorítkozzunk most csak a munka világára. Hányszor fordult elő velünk, hogy vezetőnk félbe szakított azzal, indoklás nélkül, hogy „ez egyszerűen nem működik, nem jó javaslat, következő téma”, hányszor fordult elő velünk, hogy kollégánk nem volt hajlandó együttműködni egy folyamatban, vagy ügyfelünk egyszerűen nem akart odafigyelni arra, amit mondunk, félreértéseket okozva ezzel? Hányszor éreztük azt, hogy tipikusan nehéz emberekkel tárgyalunk, akik játszanak velünk, erejüket fitogtatják, erős tárgyalási pozíciójukat kihasználják, esetleg fenyegetnek vagy nem őszinték?

A lehetséges probléma, amivel szembe kell néznünk nem csak az, hogy a másik hogyan viselkedik, hogy együtt működik -e, az ő negatív érzelmei, a tárgyalási szokásai, hanem a saját reakcióink is, amit uralnunk kell tárgyalási helyzetben.

Egy sikeres tárgyaló felismeri a játszmákat a tárgyalási folyamatban.

A jó tárgyalópartner rugalmas, hamar felfedezi, hogy milyen előnnyel jár egy megállapodás mindkét fél számára. Hajlandó elengedni eredeti elképzeléseit az együttműködés érdekében és hatalmában áll partnerré tenni a nehéz ügyfeleket, átalakítani a legnehezebb tárgyalásokat is.

Hogy mi a siker kulcsa? Nagyítónkat a célkitűzésekre, a kérdések fontosságára, az asszertív tárgyalástechnikára, és a tárgyalás anatómiájának egyéb tényezőire irányítjuk. Tartsanak velünk!

ELŐADÓ

Rotkai Petra

Rotkai Petra

Tekintse meg soron következő eseményeinket is!

Legyen része közösségünknek!

Inspirációt gyűjthet a fejlődéshez, valamint elsőként értesülhet legfrissebb pályázati híreinkről, szakmai tartalmainkról és közelgő eseményeinkről.

DFT-Hungária