webinárium

Zöld átállás, ami mindenkit érint

MIRŐL LESZ SZÓ?

A zöld átállás az EU politikájában éppen úgy szerepet játszik, mint a Magyar Kormány stratégiai terveiben. Gyakorlatilag nincs olyan személy vagy szervezet, akit, illetve akinek a tevékenységét ez a folyamat és az ehhez kapcsolódó intézkedések ne érintenék.

De mit jelent pontosan a zöld átállás?

A fenntarthatóság jegyében az európai zöld megállapodást – amely a zöld átállás EU-n belüli beindítását szolgáló szakpolitikai intézkedéscsomag – 2019. év végével indította el az EU Bizottság. A zöld megállapodás fő célja, hogy az Európai Unió 2050-re elérje a klímasemlegességet. Ehhez, illetve ezzel összefüggésben számos, a fenntarthatóságot szolgáló intézkedést kell meghozni, illetve megvalósítani. Néhány fontosabb ezek közül:

○ új klímavédelmi szabályok megalkotása, amelyek a kibocsátás-csökkentést szolgálják,

○ alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz (reziliencia),

○ a biológiai sokféleség védelme, természetvédelmi tárgyú intézkedések,

○ energiaellátással, biztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos lépések,

○ a körforgásos gazdaságra vonatkozó szabályozási és gazdasági környezet kialakítása,

○ a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia kidolgozása és megvalósítása.

Természetesen a fentiekkel összhangban a Kormány is kialakította a céloknak való megfelelést szolgáló stratégiáját. A Kormány kiemelt kérdésnek tekinti az energiaipart (energiatermelés, tárolás), az elektro-mobilizációt, a közlekedés és kapcsolódó szolgáltatások átállását, az építőipari fejlesztéseket, de komoly hangsúlyt helyez a hulladékszegény technológiákra, az anyagok termelési ciklusban tartására, a körforgásos gazdaság megteremtésére.

Számos új fogalommal és intézménnyel kell megismerkedni ezekkel kapcsolatban, ilyenek például

○ a kiterjesztett gyártói felelősség,

○ a kötelező visszaváltási díjas rendszer,

○ az ESG,

○ a karbonlábnyom számítás,

○ a karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus.

A webinárium keretében a résztvevők a zöld átállás számos területéről kapnak rövid áttekintést, amely alapján kiválaszthatják, hogy mely területen kívánnak további információkat beszerezni, illetőleg mely területen zajló munkába tudnak a leghatékonyabban bekapcsolódni. Itt az oktatási, szakképző és tanácsadó intézményekre is komoly szerep hárul, hiszen a jövő “zöld” szakembereinek a képzését, az általános „zöld” tudatos gondolkodás elfogadtatását most kell elkezdeni.

Ha Ön energiaintenzív ágazatban tevékenykedő cég, vállalkozás tulajdonosa, vezetője, minőségügyi vezetője, termelésvezetője, gyártási igazgatója, akkor biztosan találkozott már a témával. Regisztráljon webináriumunkra, ha szeretné érteni is őket, ha szeretne képet kapni arról, hogy milyen folyamatok indulnak el a témában 2024 tavaszán, ha tudni szeretné, hogyan érinti Önöket a zöld átállás.

Itt tudja letölteni a webináriumhoz tartozó prezentációt és egyéb szakmai anyagokat:

Jelszó: zoldatallas0404

ELŐADÓk

Nagy László

Nagy László

városgazdálkodási mérnök

Több mint három évtizedig az ország legnagyobb hulladékgazdálkodási szolgáltató gazdálkodó szervezetének a munkatársa volt, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél, melynek évekig a vezérigazgatói pozícióját is betöltötte. Ezt követően a magánszférában tanácsadóként dolgozott. Jelenleg a hulladékgazdálkodási közszolgáltatói szakmai szervezet, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója.

dr. Csepregi István

szakvizsgázott jogász, szabályozási szakjogász, humánökológus

Két évtizedig a környezetvédelmi tárca munkatársa volt, különböző beosztásokban, több, jelenleg is hatályos környezetvédelmi jogszabály kidolgozásában vett részt. Hosszabb ideje a magánszférában dolgozik, mint környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási tanácsadó, évekig a legnagyobb és legrégebbi hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatói szakmai szervezet, a Köztisztasági Egyesülés vezetője volt, jelenleg is tanácsadója. Több hazai egyetem óraadó oktatója.

Tekintse meg soron következő eseményeinket is!

DFT-Hungária