WOWW…Címkék helyett erőforrások! – Megoldásfókuszú szemlélettel a gyógypedagógiai munkában

MIRŐL LESZ SZÓ?

-Jött egy új papíros gyerek.

-BTMN-es?

-Nem, SNI.

-ADHD vagy ASD?

-Diszes.

„Rettentő méltatlan, ha egy gyermeket egy rövidítés szintjére redukálunk.” (Idézet az Inklúziós indexból)

Évente több tízezer gyerek kap valamilyen címkét Magyarországon, de valóban csak előnyük származik ebből?

A címkézés egy statikus állapot, az élet viszont egy folyamat, ami percről- percre változik, ezért helyesebb, ha csak viselkedést írunk le és mellette erősségfókuszú visszajelzésekkel és más megoldásfókuszú eszközökkel támogatjuk a fejlődést.

Mi válik lehetségessé, ha a ránk bízott gyermekeknek nagyobb teret hagyunk a közös munka során, mint azt eddig tettük?

Mi van, ha a tanulás tényleg az interakciókban történik?

Mi lesz más , ha azzal dolgozunk, ami már működik és a hiányok helyett az erősségekre fókuszálunk?

Mindenki szeretne egy olyan módszert, melynek segítségével, rövid idő alatt, hosszútávú változásokat érhetünk el.

A WOWW (Working On What Works) program mellett , az előadás során mesélek a megoldásfókuszú módszertanról, a skálázásról, a formatív értékelésről, a személyre szabott tanulásról, a SuTTogó matricákról, az erőforrás füzetről, varázslatos pom-pomokról, a csodálatos tábláról és a Kids’Skills módszerről, illetve leginkább arról, hogy mindezek hogyan változtatták meg a gyógypedagógiai munkámat és ezen keresztül, az általam ellátott gyermekek és családok életét, valamint a kollégákkal való viszonyomat a saját és a többségi iskolai intézményekben.

Az előadás ötletei reményeim szerint hasznosak lehetnek minden pedagógusnak, gyógypedagógiai ellátásban dolgozó szakembernek és az érintett szülőnek.

ELŐADÓ

Török Tímea

Török Tímea

Török Tímea, szakvizsgázott, utazó gyógypedagógus vagyok. Szülőként, valamint 26 éves munkám során folyamatosan kutattam, hogy milyen eszközökkel, módszerekkel taníthatok és támogathatok leghatékonyabban másokat. Így lettem megoldásfókuszú coach, mediátor, Kids’ Skills tréner és a SuTTogó matricák megálmodója. Hiszem, hogy a fejlődés mindenkinek fontos szükséglete és hogy a szavainknak ereje van.

Tekintse meg soron következő eseményeinket is!

Legyen része közösségünknek!

Inspirációt gyűjthet a fejlődéshez, valamint elsőként értesülhet legfrissebb pályázati híreinkről, szakmai tartalmainkról és közelgő eseményeinkről.

DFT-Hungária