Itt a pályázattervezés ideje!

Tudnivalók a 2021-27-es ciklusról – I. rész

Nem titok, hogy a jelenleg is tartó uniós pályázati ciklus legizgalmasabb lehetőségei még váratnak magukra. A bizonytalanság miatt sokan nem is készülnek fel kellőképpen, pedig az új ciklusban többé nem működik a „Csak adjunk be valamit, aztán meglátjuk!” szemlélet. A pályázatok kiírásának pillanatában azok indulnak majd jó esélyekkel, akik már előre tudják, mire pályázhatnak, sőt konkrét tervekkel is készülnek.

Összegyűjtöttük hát a legfontosabb információkat, melyek már most rendelkezésre állnak. Jöjjön a 4+1 legfontosabb tudnivaló a sikeres pályázattervezéshez!

1. Mikor lehetünk jogosultak pályázat benyújtására?

Bár minden pályázat más és más, vannak biztosan tudható sarokkövek már most is, melyek elárulják, jogosultak vagyunk-e pályázni?

Ha vállalkozással pályázunk:

Ha civil szervezettel vagy egyházzal pályáznánk:

2. Melyik operatív program a legjobb nekünk?

Az EU és a tagállamok közt megkötött partnerségi megállapodás után a részleteket az úgynevezett operatív programok (OP-k) tartalmazzák. Ezek tűzik ki a legfőbb fejlesztési irányokat. Régebben ezek a programok szorosabban fogták a pályázókat. Nem csak a célokat jelölték ki, de az elérésük módját is. Szerencsére sokat változott a szemlélet. Ma célokat, fejlesztési területeket tűznek csak ki, azok elérési módját pedig ránk bízzák. Nagyon fontos, hogy egy szervezet tevékenységét több operatív program is támogathatja! Ne féljünk válogatni közöttük!

Rajztábla

3. Számít, honnan pályázunk?

Minél messzebb van Budapesttől egy vállalat, illetve minél kisebb, annál jobban nő a megpályázható támogatás mértéke. Például egy mikrovállalkozás Budapesten 20%-ra, Pest megyében azonban már 70%-ra is pályázhat. Egy nagyvállalat ugyanitt azonban 0%-ra, illetve 50%-ra pályázhatna.

4. Mire fordíthatjuk majd a pályázati pénzt?

Szerencsére már most is látszanak olyan általános költségkorlátok, amelyek segítenek a pályázati terveink összeállításában. A pályázati forrást fordíthatjuk többek közt projektmenedzsment, rezsi, szállás, ingatlanvásárlás és kommunikációs költségekre is. Persze az arányok is számítanak. Nem fordíthatjuk egy pályázat tetszőleges százalékát ingatlanvásárlásra például.

+1 A megfelelő partnerrel minden könnyebb!

Akit foglalkoztat a pályázás gondolata, a fentiekből már el tudja dönteni, szeretne-e élni az elkövetkező lehetőségekkel? Egy sikeres pályázathoz önmagában nem elegendő a fenti pontok ismerete, viszont jó alapot adhatnak ahhoz, hogy az események elé vágjunk és felkészültek legyünk a pályázatok kiírásakor.

A sor végén azonban van még valami, ami akár a pályázatírást, akár a kivitelezést, akár a lezárást megkönnyítheti. Ez a megfelelő partner kiválasztása. Érdemes a piacon körülnézni, ugyanis egy tapasztalt, a pályázatok világát jól ismerő partner számos rizikótól, sőt akár sikertelenségtől is megóvhat minket.

Tudnivalók a 2021-27-es palyazati ciklusrol

Akit részletesen érdekel, pontosan mit tartalmaznak az operatív programok, mely területen milyen támogatásra számíthatunk, illetve milyen költségplafonok vannak, annak érdemes letöltenie tájékoztató E-book-unkat, ahol mindezekre választ kap.

Töltse ki az adatait, hogy elküldhessük az E-bookot e-mailben. 

DFT-Hungária