Hogy kerüljük ki a pályázatok fő kockázatait?

Tudnivalók a 2021-27-es ciklusról – II. rész

A 2021-27-es ciklus legtöbb pályázata valószínűleg nyárig, sőt akár őszig is várathat magára. Sokan hagyják parlagon heverni ezt az időt, pedig aki előre tervez, nemcsak remek lehetőségeket használhat ki, de sok fölösleges kockázattól is megkímélheti magát.

Összegyűjtöttük a 3 legfontosabb rizikót az EU-s pályázatok világából, melyeket kis előrelátással könnyen kikerülhetünk.

Akit érdekel, korábbi cikkünkben beszéltünk már a főbb tudnivalókról, amelyek segítenek felkészülni a pályázatokra. Most pedig lássuk azokat a bizonyos kockázatokat!

FIGYELEM! Jelen cikk rövid betekintést ad a 2021-27-es ciklushoz.

Akit részletesen érdekel a téma, annak érdemes letöltenie díjmentes E-book-unkat is!

Ha kéri díjmentes E-book-unkat, kérjük töltse ki az alábbi regisztrációt!


2021-27-es ciklus 2.rész (1)

1. Egyre kevesebb az időnk!

Sajnos a korábbiakhoz képest az Irányító Hatóság egyre jobban kiveszi a pályázók kezéből az időt. Többek közt csökken a pályázati hiánypótlásra biztosított idő, sőt a kézbesítési vélelem időtartama is. Ezért kiemelten fontos, hogy legyen előre egy listánk a fejlesztendő területeinkről. A lista tételeit a fejlesztési koncepciónk alapköveiként használhatjuk. A beszerzésekhez szükséges tételekről pedig lehetőleg konkrét árajánlatokat is kérjünk be a reálisabb tervezés érdekében!

2021-27-es ciklus 2.rész (2)

2. Ha a tervezésen spórolunk, a támogatásból fizetjük az árát!

Régebben nagy divat volt úgy pályázni, hogy „Jöjjön pénz, aztán a többit megoldjuk!”. Ma már nagyon fontos, hogy szükséges, igazolható és valóban megvalósítható célokat tűzzünk ki magunk elé. Ehhez bizony előzetesen kell több energiát beleraknunk a projektbe. Azonban megéri az extra erőfeszítés, ugyanis azok, akik elmulasztják ezt, gyakran súlyos összegeket fizetnek vissza a pályázatból az elszámoláskor.

2021-27-es ciklus 2.rész (3)

3. Ne pályázatírót válasszunk!

Nagyon kellemes, hogy a bírálati szempontrendszer és a pályázatok benyújtása is egyszerűsödik. Ez azonban könnyen ringathat minket hamis biztonságérzetbe.
Például nem biztos, hogy egy projektötlet egy adott pályázatból teljesen megvalósítható. Lehetséges, hogy másik forrást is be kell vonnunk hozzá. Ebben az esetben már rögtön kettő, sőt akár három pályázatról is beszélhetünk párhuzamosan. S ne felejtsük, hogy a sikeres pályázat után a projekteket meg kell valósítani és el is kell számolni a támogatási összeggel!
Egy egyszerű pályázatíró nem feltétlen fog ilyen léptékű rugalmasságot és törődést tanúsítani a céljaink iránt. Épp ezért ne pályázatírót válasszunk, hanem olyan partnert, aki az elszámolást is vállalja, illetve figyeli a megjelenő pályázatokat.

Minden pályázat különböző kihívásokat rejt magában. Azonban azok, akik betartják a fenti általános szabályokat, sokkal nagyobb eséllyel várhatnak sikeres projekteket az elkövetkezendő évektől.

Aki szeretne több információt a sikeres felkészüléshez, annak szeretettel ajánljuk díjmentes E-book-unkat, mely részletes információkkal segít felkészülni az aktuális pályázati ciklus kihívásaira.

Lőrincz ZsófiaTudnivalók a 2021-27-es ciklusról – II. rész