Vezetői kapacitás
Vezetői kapacitás

A vezetői szerep koncepciónk szerint egy közvetett szerep, nem attól lesz valaki vezető, hogy ő megy tárgyalni, vagy ő köti a nagy üzleteket, vagy mert ő képviseli a szervezetet: ezek mind munkatársi folyamatok, nem a vezetői szerephez köthetőek. Attól lesz valaki vezető, hogy mindezeket közvetetten, a munkatársain keresztül képes elérni, tehát olyan rendszert tud maga köré építeni, ahol ő maga a tematizátor szerepét veszi fel.

Hagyományos elméletek szerint a vezető legitimitását az adja, hogy ő ért mindenhez a legjobban, neki van a legnagyobb szaktudása, és ezekből adódóan mindent ő akar meghatározni a szervezetben. Van egy másik világ, ahol a vezető nem ért mindenhez, de össze tudja rakni maga körül azt a szervezetrendszert, ahol az egyes munkakörökben nála hozzáértőbb emberek dolgoznak. A vezetői szerep lényege, hogy működtetni tudja hozzáértő munkatársak rendszerét.

A vezetés ma már egy önálló szakma, egyes szakterületek ismereteihez csak közvetetten van köze. A vezetői szerep egy mondatban leírhatatlan, hiszen négy megközelítése ismert. A négy súlypont mindegyike jelen lehet egy vezetőben, de az arányt a konkrét vezetői szerep határozza meg. Például egy HR vezető elsődleges iránya a szervezet vezetése, mert neki az a célja, hogy az embereket közösségé csiszolja. Vagy egy minőségbiztosítási vezető fő iránya a folyamatok vezetése. Egy üzletvezető a hangsúlyt értelemszerűen az értékteremtés vezetésére helyezi. Az emberek vezetése minden típusú vezetőre egyaránt érvényes.

A vezetés négy iránya részletezve a Vezetők menüpontban található meg.

 

Ajánlott tréningjeink:

Koncepcióalkotás: Milyen folyamatokat ural a vezető?: A tréning során a meglévő vezetői gyakorlatból kiindulva építjük fel a résztvevőkkel közösen a vezetői szerep koncepcióját. Vezetőnek lenni ugyanolyan folyamatszerep, mint folyamatgazdának, szállítónak vagy ügyfélnek lenni - ugyanolyan és mégis más. A folyamatvezérlő inputok folyamatának biztosítása és a tulajdonos gondolkodási folyamatának uralása nem egyszerű feladat, de egy jó rendszer segítségünkre lehet ebben. A tréning alatt kibogozzuk az összezavarodott vagy nem teljesen világos vezetői folyamatokat.

Átvilágítás: Milyen folyamatokat ural a vezető?: A vezetői koncepciók legtöbbje azon bukik meg, hogy nem veszi figyelembe a munkaszervezet adottságait, a kialakult gyakorlatot, nincs egy reális helyzetelemzés, mely a vezetői szerepet járná körül, és a gyakorlatot tárná fel. Mielőtt koncepcióalkotásba kezdenénk, ennek a tréningnek a segítségével érdemes tisztába jönni a kiindulópontokkal. A résztvevők a mindennapi gyakorlatukon, problémás helyzeteken és a rájuk adott válaszokon keresztül rajzolják meg a saját vezetői képüket.

Vezetői időterv készítése: Mint minden munkatárs esetében, a vezetőknél is kiemelten fontos a helyes időgazdálkodási ismeretek megszerzése és alkalmazása. Tréningünk során megvizsgáljuk a rossz időgazdálkodás tüneteit, és vizsgáljuk a helyes priorizálás szempontjait, valamint a tiptikusan időrabló tevékenységeket. Ezek alapján a résztvevők képesek lesznek önállóan elkészíteni vezetői időtervüket.

DFTV
Mindig aktuális
Impresszum
Oldaltérkép
Stratégiai médiapartnerek
Működési partnerek
Cégadatok
Képzési helyszínek
Álláshirdetés
PAT elégedettségmérés
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 22.
Telefon: (06 1) 266 7601
E-mail: info@dft.hu
Itt talál minket:
 
HEFOP 3.4.1/05/1 KMOP-2007-1.2.5 és KMOP-2007-1.2.7     tudasodajovod.hu
www.dft.hu   |   Copyright © 2011   |   Minden jog fenntartva   |   Adatvédelmi nyilatkozat
Készítette