Szervezetfejlesztés
Szervezetfejlesztés
Címke: Fejlesztés
. .

Nagyon eltérő, hogy az egyes cégek és megrendelők mit értenek szervezetfejlesztés alatt. A mi értelmezésünk szerint a szervezetfejlesztés az egyik legkomplexebb fejlesztési folyamat, mert több fejlesztési formát is tartalmazhat.

Mindig egy meghatározott téma köré szerveződik, ebben rokon a tanácsadással. A komplexitása jelzi, hogy egy adott kérdést a megrendelő egészben szeretne kezelni, nem csak egy fejlesztési formán keresztül. Legtöbbször az egész szervezetet érinti, nem csupán egy-egy osztályt vagy részleget. Horizontális folyamatok kialakításában lehet nagy szerepe.

A tipikus szervezetfejlesztési folyamat lépései:

1. Helyzetelemzés      A szervezetben különböző diagnosztikai eszközök és módszerek segítségével feltérképezésre kerülnek a kihívások, problémák, célok és ez alapján elkészül egy pillanatkép a szervezetről, folyamatokról.

     A diagnosztikai eszközök minden esetben illeszkednek a megfogalmazott igényekhez, problémafelvetéshez, attól függően, hogy például folyamatokat vagy embereket érint első sorban a fejlesztés.

     Tipikus mérési eszközök:

          • egyéni és csoportos interjúk

          • vezetői konzultációk

          • kérdőívek és felmérések kitöltése

2. Fejlesztési stratégia és célok megfogalmazásaA megbízó részére a helyzetelemzés alapján egy részletes fejlesztési javaslat készül, amely tartalmazza a témakörök mellett a fejlesztési formákat is. Ezek minden esetben az egyedi helyzethez igazodnak, és az alábbi formákra épülnek:

          • coaching

          • team coaching

          • tréningek

          • tanácsadás

          • konzultációk

          • e-learning megoldások

3. A fejlesztési tevékenységek megvalósításaA megvalósítás szakaszában a végleges tervben foglalt tevékenységek valósulnak meg, ezekre folyamatos visszacsatolás érkezik, és ha szükséges, menet közben is testre szabásra, módosításra kerülnek. Számos esetben menet közben mutatkoznak meg olyan sajátosságok, amelyeket a közös munka előtt nem tudnak felszínre jönni, így a teljes folyamatban figyelemmel és rugalmassággal vagyunk jelen.

4. VisszacsatolásA megvalósuló programra való visszacsatolás szerves eleme a folyamatnak, majd a lezárást követően a megbízók és kiemelt érintettek számára egy átfogó visszajelzés kerül megfogalmazásra. Ennek formája lehet szóbeli vagy írásbeli, személyes vagy online, és ezek bármilyen kombinációja. A visszacsatolás illeszkedik a szervezet sajátosságaihoz, és jellemzően több szinten valósul meg, ahogyan maga a szervezetfejlesztés is.

5. FenntarthatóságNagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a projektben elért eredmények fenntarthatóak legyenek, hiszen a valódi változás soha nem egy tréningen történik, hanem azt követően a mindennapi munkavégzésben. A folyamat során számos olyan eszközt biztosítunk, amelyek az érintettek és a vezetők számára fenntarthatóvá teszi azokat a változásokat, amik mellett a résztvevők elköteleződtek.

DFTV
Mindig aktuális
Impresszum
Oldaltérkép
Stratégiai médiapartnerek
Működési partnerek
Cégadatok
Képzési helyszínek
Álláshirdetés
PAT elégedettségmérés
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 22.
Telefon: (06 1) 266 7601
E-mail: info@dft.hu
Itt talál minket:
 
HEFOP 3.4.1/05/1 KMOP-2007-1.2.5 és KMOP-2007-1.2.7     tudasodajovod.hu
www.dft.hu   |   Copyright © 2011   |   Minden jog fenntartva   |   Adatvédelmi nyilatkozat
Készítette