Interjú Szirtesi-Nagy Rékával, a DFT szervezetfejlesztési igazgatójával

AZ ÜGYFÉL NEM LEHET PRÓBANYÚL

KIPRÓBÁLT GYAKORLATTAL DOLGOZUNK

Réka, amikor az interjúra készültem, hosszasan elidőztem a szakmai önéletrajzában szereplő referenciákon, végzettségeken és továbbképzéseken. Csecsemőkora óta erre készült?

Akár így is lehet fogalmazni, de a pikantériája a dolognak inkább az, hogy 2008 óta napjainkig mindezt egy munkaszervezetnél dolgozva értem el. DFT-nél, kutatási elemzőként kezdtem, és az volt a feladatom, hogy a különböző tréningeken felvett adatokból mintákat és elemzéseket készítsek, emiatt sok tréningen vettem részt. Egyszer csak azt vettem észre, hogy az elemzések helyett a tréningre figyelek.

A cégnél mindig is nagyon erősek voltak a belső képzések, például minden új belépő munkatárs a próbaideje alatt el kellett, hogy végezze a folyamatmenedzsment képzést. Hamarosan egy lehetőségnek köszönhetően már én magam is tarthattam tréningeket külső ügyfeleknek is, hiszen már akkor is azt tanítottuk kifelé, amit mi magunk is alkalmaztunk a munkaszervezeten belül. Innen nem volt megállás, először egy alapfokú trénerképzést végeztem el, majd coachingot és szervezetfejlesztést tanultam, nemrég mediációt is, mindezek mellett pedig számos módszerspecifikus képzésen vettem részt az elmúlt tizenkét-tizenhárom évben.


Jó pap holtig tanul, de mi motiválja abban, hogy tapasztalt szakemberként az ezredik továbbképzésen is részt vegyen?

A belső hajtóerő mellett a folyamatosan változó ügyféligények. Ugyanis eleinte főleg tréningmegbízásaink voltak, ahol a vezetőkkel megtartott előkészítő egyeztetéseken egy idő után már rendre nem a tréningről beszélgettünk, hanem a vezető saját szerepéről a szervezetben, a vezetői kompetenciáiról, az elakadásairól. Ez indított el a coaching útján, hogy a vezetőket (és most már egyre többször a munkatársakat is) felkészülten tudjam támogatni. Hasonló megfontolásból végeztem OD tanácsadói képzést is, hogy a tanácsadási folyamataink is szakmailag magas minőségűek legyenek.


Ma pedig már egy komoly szakmai csapat vezető trénere, a trénerek fejlesztője. Hogyan alakult ki a szakmai stáb?

A portfóliónk mindig organikusan alakult: a saját fejlesztésű, koncepciójú témák (munkavégzési kompetenciák, szemléletformáló tréningek, folyamatmenedzsment, sztenderdizálás) mellett egyre több elégedett ügyfél jelezte, hogy szívesen dolgozna velünk soft skill fejlesztő tréningeken is, mint konfliktuskezelés, együttműködésfejlesztés, stresszkezelés. Két út állt előttünk, és mi mind a kettőre ráléptünk: egyrészt kerestünk a piacon szakmailag elismert és gyakorlott trénereket, akikkel azonnal el tudtuk kezdeni a megbízásokat, és akikkel mind a mai napig együtt dolgozunk. Másrészt saját belső fejlesztő csapatot képeztünk, akiknek rendszeresen tartottunk úgynevezett tréneri edzőtáborokat, belső fejlesztéseket. Folyamatosan figyeltük a tréningpiacot, ha megjelent egy új tréningeszköz, akkor ezzel a csapattal kipróbáltuk és saját módszereket dolgoztunk ki a használatára. Minden esetben saját magunkon kipróbált gyakorlattal dolgozunk.


Ha az ügyféligények alakítják a szolgáltatásaikat, hol marad az igényteremtés?

Részben az ügyféligények, mivel nem dobozos tréningeket ajánlunk, hanem az ügyfél szükségleteire válaszoló tréningeket alakítunk ki. Másrészt proaktívak vagyunk, abban is, hogy egy adott problémára milyen fejlesztési forma és téma adhat választ, és abban is például, hogy egy pályázati kiírás, vagy egy kész projektterv hogyan valósuljon meg. Ez utóbbi esetben javaslatot teszünk az ügyfélnek, hogy konkrétan mit valósíthat meg adott keretek között, hogy az tényleg a munkaszervezet vagy az adott közösség fejlődését szolgálja és ne ablakon kidobott pénz és idő legyen. Itt történik a valódi igényteremtés.

nem dobozos tréningeket ajánlunk, hanem az ügyfél szükségleteire válaszoló tréningeket alakítunk ki

…saját belső fejlesztő csapatot képeztünk, akiknek rendszeresen tartottunk úgynevezett tréneri edzőtáborokat, belső fejlesztéseket.

it_stuffInterjú Szirtesi-Nagy Rékával, a DFT szervezetfejlesztési igazgatójával