A jó üzletben nincs kényszer

Olyan lesz ez, mint egy házasság. Hullámhegyek és völgyek, befolyásolhatatlan külső körülmények és nem várt nehézségek. Ha mások a céljaink, akkor inkább hagyjuk – zárul a két órás beszélgetés egy induló pályázati projekt megvalósítási egyeztetésén.  


Sokszor vonzó és hangzatos a szlogen: „a pénzteremtéshez pénz kell, de nem feltétlen a sajátod”.  Az uniós források kiapadhatatlannak tűnő, bár egyre szűkülő forrásai mézesmadzagként vonzzák a lehetőségek megvalósítására pályázókat.

A rendszer működik, épülünk és gyarapszunk, emberhez méltó életkörülményeket teremt ott, ahol ebből hiány van, olyan beruházások valósulnak meg, melyek önerőből finanszírozhatatlanok lettek volna.

A rendszer nem működik, mert megannyi csapdát rejt. A kizárólag lehetőségekre alapozott ötletek, a korlátozott szabályrendszerekhez igazított kényszeredett megvalósítások, a rövid távú, legfeljebb a fenntartási időszakig szóló víziók csapdába csalják áldozataikat.

Mióta az uniós ciklus elindult, foglalkozunk pályázatokkal, és szakmai megalapozottsággal állítjuk, hogy legjobb szándékkal sem engedhető meg úgy pályázati projekt benyújtása, hogy azt nem előzi meg átgondolt szakmai tervezés.

  • Miért szeretnék pályázni? Segít ez a pályázati lehetőség a céljaim elérésében?
  • Mik számítanak indikátornak és hogyan fogom ezt teljesíteni?
  • Mik a számszerűsített szakmai elvárások?
  • Honnan lesznek majd résztvevőim? És hogyan fogom őket toborozni?
  • Milyen tevékenységeket kell majd megvalósítanom és milyen szakmai tartalommal?
  • Megfelelő kapacitással rendelkezem? Ha nem, hogyan tudok alvállalkozókat bevonni?
  • Hogyan lesznek fenntarthatóak a létrehozott értékek?

A szlogen átírva így hangozna:

„az értékteremtéshez pénz kell, és pályázati támogatással magasabbra juthatunk. Őrültség lenne ezt kihagyni!”

A jó üzletben nincs kényszer, és akkor lesz igazán gyümölcsöző, ha ez a közös cél hatással lesz a tágabb környezetre is. A jó üzletben nincs kényszer, még akkor sem, ha pályázati kötöttségekkel terhelt is. Kényszert a rossz tervezés, a kapkodás, a szakmai tudás hiánya, a kapzsiság és a meggondolatlanság szül.

Legyen szó pályázatírásról, projektmenedzsmentről vagy szolgáltatásszervezésről, szándékunk szerint a legjobb gyakorlatnak alakítói vagyunk, és nem követői, mindehhez megfelelő tapasztalattal rendelkezünk, melyben az ügyfél nem lesz, és nem is lehet a próbanyúl. Lehetőséget viszünk oda, ahol erre szükség vagy igény teremtődik, a megvalósításban a projektmenedzsmenten kívül rendezvények, képzések, tanácsadások megszervezésében a pályázati rendszer ismeretének háttér országával érkezünk. Bízunk magunkban, mert minden létező hibát elkövettünk, és ezektől a hibáktól tudjuk megóvni azt, aki bizalmat ad nekünk.

Hogy tetszik az ajánlat, házasságot kötünk?

Oroszlán Éva
értékteremtési igazgató

evikiA jó üzletben nincs kényszer